mandag 24. januar 2011

Majuli

Naturskjønne Majuli hevdes å være verdens største elveøy, der den ligger plantet midt i mektige Brahmaputra, her i den nordøst indiske staten Assam. Helt siden de første klostrene ble etablert på øya i 1449, har Majuli vært Assams kulturelle hovedstad, og en vugge for statens sivilisasjon, hevdes det.
Engang i tiden fantes det 65 satras, eller klostre på øya. Disse ble satt opp hovedsakelig for å preservere våpen, smykker, masker og andre ting av kulturell verdi. I dag finnes kun 22 igjen, men disse er til gjengjeld fortsatt i full vigør, og huser til sammen rundt 1000 munker.
Boluram, som selv er munk og lever på øya, snakker godt engelsk og kjenner selvsagt Majulis historie svært godt. Han gir meg en kort innføring i en mystisk verden.
- Hinduismen er den dominerende religionen i India, men vår trosretning, en variant av vishnuismen, dyrkes i hovedtrekk bare her på Majuli og på den indonesiske øya Bali.
Vishnuismen, som er en av de viktigste retningene innen hinduismen (og som ligner mye på religionene de praktiserer på Majuli), inkluderer de samme grunnleggende temaene som hinduismen. Reinkarnasjon, karma, og forskjellige yoga systemer.
- Men vår tro tilber guden Vishnu med en langt større hengivenhet enn de fleste hinduer, forklarer Boluram og fremholder at Vishnu er verdensordenens opprettholder.
For å redde verden, griper Vishnu i kritiske øyeblikk inn ved å ”stige ned” på jorden. I disse ”nedstigningene” tar han ulike skikkelser beskrevet i hinduismens mytologi, men særlig viktig er hans nedstigninger som Krishna og Rama.
- Vi ber 14 ganger daglig, vi lever i sølibat, og vier hele vårt liv til Vishnu, innrømmer Boluram, men likevel er ikke dette nok: Når Vishnu kommer til jorda, vil disse munkene være hans koner… derfor prøver de å se mest mulig ut som kvinner.
Og når jeg titter rundt meg, er det jo ingen tvil: Nær samtlige munker på Majuli gjør tydeligvis alt de makter for å se ut som kvinner, og mange ser rett og slett ut som transvestitter. Egentlig ganske ironisk, siden nonner ikke er tillatt i vishnuismen. Dessuten er kvinnesynet i alle hinduismens trosretninger ganske spesielt: Hinduismen hevder nemlig at en kvinne er født kvinne, fordi hun syndet i sitt forrige liv som mann…
Livet på Majuli er litt roligere og mer avslappet enn inne på fastlandet. Derfor er det befriende deilig å være her et par dager. Har også veldig gode minner fra mitt forrige besøk her. Men det har skjedd dramatiske forandringer siden jeg var her sist.
Lover å komme tilbake til det - med både bilder og tekst - i Vi Menn reportasjen.
Her er et par bilder fra en av øyas barbersjapper samt en liten, lokal restaurant. Skal komme tilbake i morgen med noen bilder av munkene på øya.Siste foto er tatt av min kjentmann Moon Boruah, og viser Haglund i barberstolen.

1 kommentar: