onsdag 11. mai 2011

I nordøst Kongo


11. 05. 11

Bensinstasjonene i Kongo er ikke helt som vi nordmenn er vant med. Bensinen er på fat, så bruker de plastbøtter til å måle ut hvor mange liter de skal selge. Fra plastbøtta bruker de slange og hevert-prinsippet for å fylle bilene. Det lukta bensin av alle og alt,Et usedvanlig regnvær ramlet over oss i dag. Er på vei mot Butembo, en by ca. 8 – 9 timers kjøring nord for Goma. Veien er rett og slett dårlig. Smal jungelsti med masse humper og hull.

Har fått streng beskjed av noen FN folk som jobber i Goma, om at det kan være ”livsfarlig” å kjøre på denne veien etter mørkets frembrudd. De mente også at det var farlig på dagen.

Er litt usikker på om jeg skal høre på alt som blir sagt fra den kanten. Min lokale ”fikser”, sier noe helt annet. Og han har hatt rett i alt han har sagt så langt på denne turen. Min erfaring har også gjentatte ganger fortalt meg at det er de lokale gutta jeg kan stole på når det gjelder korrekt informasjon om både sikkerhet og stort sett alt mulig annet.

Disse FN folkene vet sikkert mye, men de bor i beskytta miljøer, omringet av vakter og høye piggtrådgjerder, så de får vel ikke alltid helt korrekt innsyn i miljøene de har etablert seg i?

FN er forresten ikke så veldig populære, verken her eller i Sudan hvor jeg var for ca. et år siden.

- De kommer hit med dollarene sine og kjøper eller leier eiendom for å bygge sin base og boliger til sine ansatte, forteller Jaques og fortsetter:

- Og straks det blir kjent at FN trenger eiendom, så skyter prisene i været, for de har jo nok av penger. Men det FN da gjør er jo å skivse ut lokale innbyggere, som ikke har råd til de kunstig høye eiendoms- og leieprisene.

Han er også ganske forbannet på hvor tafatte de kan være:

- Mot slutten av borgerkrigen, da Mobutos soldater trakk seg tilbake og drepte, voldtok og ranet på sin vei, fikk en tungt bevæpnet indisk ”combat union” vite at en landsby like ved dem hadde blitt angrepet.

- Men i stede for å komme lokalbefolkningen til unnsetning, så ble de værende på posten sin, forteller Jaques og rister på hodet: - De sa veien inn til landsbyen var for dårlig!

- Men hvordan kan FN i det hele tatt sette indiske soldater til å hjelpe fattige afrikanere i utgangspunktet, undrer han og forbanner hinduenes kastesystem.

- For en troende hindu er en fattig afrikaner verdt mindre enn en ku, så hvorfor skal de risikere livet for å redde noen ”slike”?
1 kommentar:

  1. Hei
    syntes det er helt rått det du gjør!!!!
    hvis det ikke er frekt og spørre lurer jeg på hvordan du finansierer reisene?

    Blir ekstremt inspirert!

    SvarSlett